Zacznę od kontrowersyjnego stwierdzenia – jedzenie w Gruzji to jedna z głównych atrakcji turystycznych tego regionu! Posiłek tutaj nie służy tylko do napchania swojego brzucha (a robi to znakomicie), ale jest to raczej forma spotkania towarzyskiego ze swoimi tradycjami oraz rytuałami, a wspólne jedzenie odgrywa ważną rolę w kulturze gruzińskiej. 

Burzliwa historia Gruzji ukształtowała to jak wygląda tutejsza kuchnia. W potrawach z łatwością wyczuć można tu wpływ kuchni greckiej i śródziemnomorskiej a zarazem arabskiej, mongolskiej, perskiej czy otomańskiej. Przez terytorium Gruzji przebiegał jedwabny szlak, którym kupcy transportowali między innymi przyprawy, co też znacząco wpłynęło na smak dzisiejszej gruzińskiej kuchni.  

Poniżej przedstawiamy kilkanaście rzeczy, których trzeba spróbować będąc w Gruzji lub po prostu w gruzińskiej restauracji których jest w Polsce coraz więcej.  

Chinkali

Chinkali to pozycja obowiązkowa w absolutnie każdej gruzińskiej restauracji. To takie pierogi o bardzo charakterystycznym kształcie, najczęściej podawane z mięsnym farszem i rosołem, ale popularne  również wersje grzybowe, serowe lub z ziemniakami. Chinkali zwyczajowo je się rękami, bez użycia sztućców. Należy złapać palcami za czubek pieroga i odwrócić go do góry nogami. Następnie delikatnie nadgryźć, wyssać rosół, po czym zjeść resztę. Końcówka z ciasta przeważnie jest trochę niedogotowana i można ją zostawić.  

 

Chaczapuri

Bardzo sycąca potrawa w formie łódki z drożdżowego ciasta, w której znajduje się ser, jajko oraz masło, obok chinkali podawane jest niemal w każdej gruzińskiej knajpie. Mówi się, że chaczapuri jest dla Gruzinów tak ważne, jak dla Włochów pizza.

 

Mtsvadi

Jest to jedno z najstarszych dań w historii ludzkości. Mtsvadi to grillowana jagnięcina, cielęcina lub wieprzowina nadziewana na rożen zazwyczaj podawana z cebulą. O ile rodzaj mięsa i przyprawy różnią się w zależności od regionu to wszyscy są zgodni, że jest to potrawa przygotowywana na specjalne okazje. a tradycyjnie do rozpalenia ognia powinno użyć się winorośli.  

 

Gruzińskie sery

Kuchnia gruzińska nie mogłaby istnieć bez sera. Miejscowe specjały wyrabia się z kilku rodzajów mleka – krowiego, owczego, koziego, bawolego. Wszystkie one mają bardzo specyficzny i wyrazisty smak, a do tego są strasznie słone. Najbardziej znanym gruzińskim serem jest suługuni

 

Alkohole

Wino, cza-cza i śliwowica to narodowe alkohole Gruzinów – często są produkowane w domach i pite w dużych ilościach. Nawet na śniadanie polano nam śliwowicę – pora dnia nie ma tutaj znaczenia 😊 


Sposób wytwarzania gruzińskiego wina został niedawno wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Nie ma się co dziwić, skoro winogrona uprawia się tutaj już od 8000 lat. Oczywiście wino tutaj można kupić w każdym sklepie, ale najlepiej smakuje takie domowej roboty, sprzedawane w pięciolitrowych plastikowych butelkach po wodzie. No i kosztuje grosze.  

 

 

Shkmeruli 

Najdroższe danie w gruzińskim menu – pieczony kurczak, który następnie jest gotowany w sosie czosnkowym, podawany zazwyczaj w glinianym naczyniu. Uwaga, porcje są zazwyczaj spore więc warto wziąć te danie z kimś na pół. 

 

Ostri/Chashushuli

Ostri lub Chashushuli, to jak nazwa sugeruje, bardzo ostra wołowina podawana z sosem pomidorowym, grzybami oraz dużą ilością czosnku, przypraw i ziół. Bardzo przypomina gulasz.  
Są dwie waracje tej potrawy: 
Ostri – wszystkie składniki są gotowane razem od początku w jednym garnku 
Chashushuli – mięso jest najpierw smażone, a następnie dodawana jest reszta składników. 

 

Kubdari 

Kubdari to placek drożdżowy smażony na patelni i nadziany farszem mięsnym z mnóstwem kolendry. Często jest serwowany jako przystawka, mimo że sam w sobie jest bardzo sycący.   

 

Pkhali

Jest to rodzaj sałatki albo przystawki zrobiony z posiekanych warzyw oraz orzechów. W restauracji najpopularniejsze jest pkhali ze szpinaku, buraków lub fasoli, ale można je zrobić z prawie wszystkiego. Najczęściej podawane w formie kulek.